Vragen over Hypnose

Hypnotiseur Roy Dictus uit Sint-Truiden in Belgisch Limburg Hypnotiseur Roy Dictus beantwoordt al uw vragen.

Is hypnose gevaarlijk?

Niemand hoeft bang te zijn voor hypnose. Wanneer toegepast door een bekwame hypnotiseur, is hypnose helemaal niet gevaarlijk. Geen enkele hypnotiseur kan u iets laten doen dat u niet wilt of dat tegen uw zelfbeschikking of uw morele waarden ingaat. Als een hypnotiseur een suggestie geeft die u niet wenst, dan zal u deze suggestie weigeren, en uw onderbewustzijn zal ze niét opnemen.

Ik wil wel in hypnose gaan, maar ik wil de controle over mijzelf niet afstaan. Is dat een probleem?

Hypnose is géén “mind control”, zoals velen denken. Hypnose, en meerbepaald hypnotherapie, is een samenwerking tussen ons beiden — u de cliënt en ik de hypnotiseur — om een bepaald doel te bereiken. Hypnose versterkt net de controle die u heeft over uw gedachten en gewoonten, het is niét de hypnotiseur die er de controle over krijgt!

Een voorbeeld: u komt om te stoppen met roken. Wat houdt u vandaag tegen om te stoppen, zonder hypnose? …

Is het feit dat u mét hypnose wel kan stoppen (en dat 90% van de mensen die met hypnose stopt met roken, na een jaar nog altijd gestopt is) geen bewijs dat hypnose u net méér controle over uzelf geeft?

Ga ik mijn geheimen niet prijsgeven?

Alleen in slechte films verandert de gehypnotiseerde persoon in een willoos slachtoffer die ook nog eens de PIN-code van zijn bankkaart aan de hypnotiseur vertelt… Maar in realiteit gebeurt dit niet. Net zoals u niets zal doen dat u niet zelf wil doen in hypnose, zal u ook niet vertellen wat u niet wil vertellen. Het is overigens ook een mythe dat wie in hypnose is, altijd de waarheid spreekt. Iedereen is in hypnose net zo capabel om te liegen als in gewoon bewustzijn. Daarom is het hypnotiseren van een verdachte om de waarheid te achterhalen géén goed idee (getuigen wel, maar dat is weer een ander verhaal).

Kan ik niet in hypnose ‘blijven steken’?

Ook dit is een mythe. Hypnose is sowieso een tijdelijke toestand, net als de trance waarin u verkeert als u dagdroomt. Net als in een dagdroom, kan u in hypnose niet ‘blijven steken’. Na een tijdje komt u vanzelf uit hypnose tenzij de hypnotiseur bijkomende suggesties geeft die de hypnose aanhouden.

Overigens haal ik u telkens uit hypnose wanneer dit nuttig is. Zo kan het zijn dat u tijdens één sessie meerdere malen in hypnose gaat en er ook weer helemaal terug uitkomt.

Hoe voelt het aan, in hypnose zijn?

Iedereen die het al meegemaakt heeft, zal het erover eens zijn: hypnose is een geweldige ervaring. U bent erg ontspannen en tegelijk denkt u helder. Maar verder wordt u niets speciaals gewaar, tenzij misschien een lichte en aangename verhoging van uw lichaamstemperatuur.

Sommige mensen mérken dan ook helemaal niet dat ze in hypnose zijn. Dat is één van de redenen dat ik tijdens de hypnose een kleine diepte-test uitvoer, dwz. dat ik de cliënt een suggestie geef waardoor hij zelf merkt dat hij of zij in hypnose is, en waardoor ik kan zien of de cliënt al diep genoeg in hypnose is voor het therapeutische werk.

Slaap ik in hypnose of niet?

Hoewel het vaak lijkt alsof een gehypnotiseerde slaapt (zeker in showhypnose), is hypnose géén slaap. Natuurlijk denken we dat vaak, omdat cliënten een tijdje de ogen dicht hebben. Het woord ‘hypnose’ is overigens afgeleid van het Griekse hypnos, wat slaap betekent.

Om de verwarring nog completer te maken, gebruiken hypnotiseurs vaak de suggestie ‘slaap’. Dit gaat echter over hypnotische slaap, wat niets anders is dan een diepe rust in trance. Maar wie gehypnotiseerd is, hoort alles, kan de ogen openen en alles zien, en slaapt niét.

Is hypnose niet iets voor spirituele mensen?

Het maakt niet uit of u spiritueel aangelegd bent of niet. Persoonlijk ben ik dat niet, en ik benader hypnose vanuit wetenschappelijk oogpunt. Ik beschouw hypnose dan ook niet als een spirituele of alternatieve geneeswijze.

Immers, de werking van hypnose is al zo vaak wetenschappelijk onderzocht in al zijn aspecten, en de effectiviteit is vaak genoeg bewezen. In bijvoorbeeld het International Handbook of Clinical Hypnosis worden honderden wetenschappelijke studies en papers aangehaald die de effectiviteit van hypnose voor behandelingen zoals pijnbeheersing, verwerking van verdriet, stoppen met roken en andere verslavingen edm. aangetoond hebben.

Kan iedereen gehypnotiseerd worden?

In principe kan iedereen in hypnose gaan, behalve:

  • Kinderen jonger dan 8 jaar;
  • Personen die zich niet kunnen ontspannen en concentreren (in hypnose gaan vereist concentratie);
  • Personen met een IQ lager dan 70 (zie punt hierboven);
  • Personen die onder invloed zijn van cafeïne, drugs en/of alcohol, of hoog gedoseerde antidepressiva zoals Prozac, Seroxat, Remergon, of Cymbalta (alweer door de concentratie);
  • Personen die niet in hypnose willen gaan, of zij die bijvoorbeeld toch een (beetje) bang zijn voor hypnose.

Hoe brengt u mensen in hypnose?

De methode die ik gebruik, hangt af van persoon tot persoon en van andere omstandigheden. Als het laat in de avond is, zal ik eerder een kortere methode dan een lange gebruiken, omdat vermoeide mensen zich moeilijk minutenlang kunnen concentreren om in hypnose te gaan.

Vaak zal ik ervoor zorgen dat de cliënt na de eerste keer in hypnose, veel sneller en gemakkelijker in hypnose zal gaan. Dus hoewel het de eerste keer een minuut of 5 kan duren eer u in hypnose bent, zal u vanaf de tweede keer in slechts enkele seconden al in een diepe trance verkeren.

Wat is het ‘hypnotische contract’?

Het hypnotische contract is de mondelinge overeenkomst tussen de hypnotiseur en de cliënt:

  • dat de hypnotiseur de toestemming heeft om de cliënt in hypnose te brengen;
  • dat de hypnotiseur alle inspanning zal leveren om de cliënt te helpen;
  • dat de cliënt de instructies van de hypnotiseur precies zal opvolgen (wat nodig is, zowel om in hypnose te gaan als om het probleem waarvoor u komt ook op te lossen).

Dat spreken we dus af voordat we eraan beginnen!

Krijg ik garantie?

Geen enkele therapie werkt bij iedereen, en geen enkele therapie geeft in alle succesvolle gevallen hetzelfde effect. Een rookstopsessie is bijvoorbeeld voor 90% effectief na 1 jaar, wat wil zeggen dat 90% van de mensen die via hypnose stoppen met roken, er 90% een jaar later nog steeds niet-roker zullen zijn.

Bij programma’s als Gewichtscorrectie en Virtuele Maagband hebben metingen succescijfers van tussen de 80% en de 90% opgeleverd. Dus, nee, een echte garantie dat het absoluut bij iedereen werkt, kan niemand geven.

 

Wat betekent dat eigenlijk, ‘Gecertifieerd Hypnotiseur’?

Wie gecertifieerd is, heeft een examen afgelegd bij een beroepsorganisatie of een erkend opleidingscentrum. Ikzelf ben gecertifieerd door de grootste Amerikaanse beroepsvereniging, de National Guild of Hypnotists. Dit betekent dat ik een opleiding gehad heb bij de NGH, dat ik met succes het examen afgelegd heb, en dat ik de ethische code van deze organisatie onderschreven heb.

Overigens moet certificatie elk jaar hernieuwd worden. Wie niet professioneel met hypnose bezig is en zichzelf niet bijschoolt, verliest zijn titel. Bij mij bent u dus in veilige handen.

OPGELET: Wees gewaarschuwd voor mensen die zichzelf “gediplomeerd hypnotherapeut” noemen. Dit is onzin. Geen énkele universiteit ter wereld geeft diploma’s hypnotherapie uit. Er zijn erkende instellingen die certificaten uitschrijven (zoals dus de NGH), maar géén diploma’s.

Er zijn ook mensen die zichzelf hypnotherapeut noemen en in één adem vermelden dat ze sjamaan zijn of “energetisch deskundige” of nog dergelijke beweringen. Er zijn zelfs mensen die beweren dat je in België niet aan hypnose mag doen als je niet bent aangesloten tot een Belgische vereniging van “natuurhelers” en dergelijke. Dit is niet alleen totaal ongefundeerd, het is ook niet correct om hypnotherapie op één lijn te trekken met de zogenaamde “natuurgeneeswijzen”. Niet alleen omdat hypnose werkt (wat al zo vaak wetenschappelijk is aangetoond) en die andere methoden niét, maar ook omdat wij als hypnotherapeuten helemaal niet pretenderen om met geneeswijzen of “healing” bezig te zijn. Hypnotherapie gaat over welzijn. Wij zijn geen artsen en zeker geen pseudo-artsen.

Verder lezen:

Heeft u nog vragen of wilt u een afspraak maken? Stuur me gerust een mailtje of bel me op: (0473) 74.89.62.